Żołądek często kojarzy nam się z „workiem”, do którego trafia zjedzony przez nas pokarm – i słusznie. Jednak to nie jest jego jedyna funkcja. Żołądek to narząd, w którym zachodzą procesy trawienne, rozdrabnianie i mieszanie pokarmu. Bez odpowiedniej pracy żołądka, nie ma prawidłowego trawienia. Dlatego tak istotną sprawą jest by o niego zadbać – czego dowiesz się z tego artykułu.

Zacznijmy od podstaw…czyli od budowy żołądka

Budowa żołądka

Żołądek zbudowany jest z kilku części – wpustu (który jest jego początkowym fragmentem, łączy się z przełykiem), dna (najwyższa część), trzonu (środkowa część) i odźwiernika (końcowy fragment przechodzący dalej w dwunastnicę). Wnętrze żołądka pokrywa błona śluzowa, którą tworzą różnego rodzaju komórki m.in. komórki główne, komórki okładzinowe, komórki śluzowe. Pamiętaj, że ścianę żołądka tworzą też błony mięśniowe, a dzięki ich skurczom dochodzi do mieszania i przesuwania pokarmu.

Wydzielanie żołądkowe

Żołądek ciągle wydziela różnego rodzaju substancje (sok żołądkowy – m.in. enzymy, kwas solny, śluz, czynnik wewnętrzny, elektrolity), jednak zmienia się to w ciągu dnia. Możemy wyróżnić 2 okresy wydzielania żołądkowego:

  • międzyposiłkowy (wydzielanie podstawowe) – wydzielanie żołądkowe w tej fazie jest niewielkie, jednak może zwiększyć się pod wpływem emocji.
  • popokarmowy – który dzieli się na 3 fazy:
    • głowowa – wydzielanie soków żołądkowych w odpowiedzi na bodźce działające w okolicy głowy – zapach, widok, myśl, smak.
    • żołądkowa – wydzielanie soków żołądkowych w odpowiedzi na bodźce pochodzące z żołądka – substancje znajdujące się w spożytym pokarmie, hormony uwalniane podczas trawienia i  rozciąganie jego ścian przez znajdujące się nim jedzenie.
    • jelitowa – gdy pokarm przedostanie się z żołądka do dwunastnicy, wydzielanie żołądkowe zmniejsza się. Ustaje łaknienie.

Wiem, że to dość skomplikowane 😉 Postarałam się zawrzeć te informacje w pigułce. Uważam, że warto to wiedzieć!

Trawienie

W żołądku wydzielane są enzymy, które odpowiadają za trawienie:

  • pepsyna – białek
  • lipaza – tłuszczów (w małym stopniu)

Dodatkowo, komórki okładzinowe żołądka wydzielają czynnik wewnętrzny oraz kwas solny – substancje niezbędne do prawidłowego wchłaniania witaminy B12 oraz żelaza niehemowego.

W żołądku dochodzi do mieszania pokarmu, rozdrabniania i przemieszczania go w kierunku dwunastnicy.

Opróżnianie żołądka – co na nie wpływa? 

skład posiłku – posiłki bogatotłuszczowe spowalniają opróżnianie żołądka, natomiast posiłek wysokowęglowodanowy działa odwrotnie i opróżnianie żołądka jest szybsze. Najkrócej w żołądku przebywa pokarm węglowodanowy. Należy mieć jednak na uwadze to, że tłuszcze i białka (a raczej produkty ich rozkładu) pobudzają wydzielanie cholesytokininy, która jest hormonem najsilniej hamującym opróżnianie żołądka!

konsystencja pokarmu – płyny opuszczają żołądek szybciej niż pokarmy stałe i półpłynne (nie dotyczy to mleka)

głód – w czasie głodu pokarm jest szybciej przesuwany w żołądku, co jest jego naturalną reakcją w tej sytuacji – w końcu organizm chce jak najszybciej pozyskać substancje odżywcze

wysiłek fizyczny – umiarkowany skraca czas opróżniania żołądka, natomiast duży wysiłek początkowo hamuje skurcze żołądka, potem jednak powracają i czas opróżniania żołądka nie jest wolniejszy

emocje – uważa się, że silne emocje hamują czynność żołądka. Istnieją jednak dowody na to, że efekt (hamujący lub pobudzający) zależy od rodzaju emocji.

ból – hamuje czynność żołądka

Jak zadbać o żołądek?

Reaguj – jeżeli czujesz, że coś jest nie tak – np. odczuwasz zgagę, ból i pieczenie za mostkiem, puste odbijania, ból brzucha, nieprzyjemny zapach z ust, chrypkę, uporczywy kaszel, uczucie gulki w gardle i wiele innych – reaguj i zgłoś się do lekarza! Im szybciej zdiagnozujesz daną chorobę, tym szybciej włączysz leczenie farmakologiczne i/lub niefarmakologiczne i objawy miną (a przynajmniej będą mniejsze).

Z rozwagą spożywaj produkty, które drażnią śluzówkę żołądka, zwłaszcza jeżeli jest ona już podrażniona:

  • ostre przyprawy,
  • kawę,
  • alkohol,
  • mocną herbatę,
  • bardzo gorące potrawy,
  • kwaśne produkty,
  • napoje gazowane,
  • esencjonalne buliony,
  • obfite i tłuste posiłki

Dbaj o odpowiednią higienę jedzenia:

  • nie podjadaj pomiędzy posiłkami,
  • jedz powoli,
  • gryź dobrze każdy kęs,
  • skup się na posiłku,
  • zachowuj 3-4h odstępy pomiędzy posiłkami,
  • najadaj się do 80% sytości
  • Zrezygnuj z palenia papierosów
  • Zmniejsz spożycie soli i produktów wędzonych
  • Utrzymuj prawidłową masę ciała
  • Przy problemach z żołądkiem przydatna może okazać się również odpowiednio dobrana suplementacja
  • Możesz przygotowywać i wypijać również kisiel z siemienia lnianego (nie wypijamy pestek), który powlecze błonę śluzową żołądka i ukoi ją
  • Pracuj nad uczuciem nadmiernego stresu – wypróbuj jogi, ćwiczeń oddechowych. Przydatna może być również wizyta u specjalisty (psychologa czy psychiatry) – i pamiętaj, że to żaden wstyd!
  • Pamiętaj o aktywności fizycznej – w postaci spacerów, biegania, pływania, tańczenia, fitnessu, siłowni czy czegokolwiek innego – byle z przyjemnością i bez przesady 😉

Źródła:

  • Gastroenterologia Nettera – red. Martin H. Floch
  • Fizjologia człowieka – Konturek