Przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na zdrowszą wersję spaghetti, która dostarczy sporej ilości warzyw 🙂 Jeżeli jesteście zainteresowani to zapraszam do wpisu! Dajcie znać w komentarzach czy smakowało.
Wartość odżywczywcza:
- Energia – 603 kcal
- Białko – 49g
- Węglowodany – 69g
- Tłuszcze – 16g
- Błonnik – 9,5g
Składniki – na 2 porcje:
- Makaron pełnoziarnisty spaghetti – 100g
- Passata pomidorowa- 300ml
- Marchew – 140g
- Korzeń pietruszki – 50g
- Pierś z kurczaka mielona -250g
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Mozzarella light – 30g
- Olej rzepakowy / oliwa z oliwek – 20g (2 łyżki)
- Cebula – 120g
- Czosnek – 2 ząbki
- Przyprawy: bazylia, oregano, papryka słodka, sól, pieprz, ew. chilli 🙂
Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni, następnie dorzucić mięso. Kilka minut później dorzucić marchew i pietruszkę, chwilkę smażyć, zalać całość passatą pomidorową, dodać koncentrat pomidorowy i dusić, aż warzywa będą miękkie (można dodać ewentualnie trochę wody do duszenia). Na sam koniec doprawić wedle uznania. Podawać z makaronem ugotowanym wg przepisu producenta, z wierzchu posypać mozzarellą. Smacznego!