spaghetti-3547078_1280

Przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na zdrowszą wersję spaghetti, która dostarczy sporej ilości warzyw 🙂 Jeżeli jesteście zainteresowani to zapraszam do wpisu! Dajcie znać w komentarzach czy smakowało.

Wartość odżywczywcza:

  • Energia – 603 kcal
  • Białko – 49g
  • Węglowodany – 69g
  • Tłuszcze – 16g
  • Błonnik – 9,5g

Składniki – na 2 porcje:

  • Makaron pełnoziarnisty spaghetti – 100g
  • Passata pomidorowa- 300ml
  • Marchew – 140g
  • Korzeń pietruszki – 50g
  • Pierś z kurczaka mielona -250g
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Mozzarella light – 30g
  • Olej rzepakowy / oliwa z oliwek – 20g (2 łyżki)
  • Cebula – 120g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Przyprawy: bazylia, oregano, papryka słodka, sól, pieprz, ew. chilli 🙂

Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni, następnie dorzucić mięso. Kilka minut później dorzucić marchew i pietruszkę, chwilkę smażyć, zalać całość passatą pomidorową, dodać koncentrat pomidorowy i dusić, aż warzywa będą miękkie (można dodać ewentualnie trochę wody do duszenia). Na sam koniec doprawić wedle uznania. Podawać z makaronem ugotowanym wg przepisu producenta, z wierzchu posypać mozzarellą. Smacznego!