Tym razem na śniadanie proponuję szybką w wykonaniu bruschette :). Idealna dla fanów pomidorów i bazylii!

Składniki:

  • 2 kromki chleba (ja użyłam żytniego 100%)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały pomidor
  • 30g mozzarelli
  • kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Oliwę wymieszaj z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Możesz dodać też czosnek granulowany zamiast świeżego. Oliwą posmaruj chleb. Pomidora pokrój w grubszą kostkę (możesz go uprzednio sparzyć i obrać). Ułóż go na chlebie, posyp pokrojoną drobno mozzarellą. Piecz w piekarniku do momentu, aż ser się stopi. Możesz też zapiekać bruschettę na suchej patelni pod przykryciem. Przed podaniem posyp świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego 🙂

Wartość odżywcza w porcji:

  • Energia: 345 kcal
  • Białka: 12,8 g
  • Tłuszcze: 15,4 g
  • Węglowodany: 42,5 g
  • Błonnik: 7,3 g