Tym razem na śniadanie proponuję szybką w wykonaniu bruschette :). Idealna dla fanów pomidorów i bazylii!
Składniki:
- 2 kromki chleba (ja użyłam żytniego 100%)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały pomidor
- 30g mozzarelli
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Oliwę wymieszaj z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Możesz dodać też czosnek granulowany zamiast świeżego. Oliwą posmaruj chleb. Pomidora pokrój w grubszą kostkę (możesz go uprzednio sparzyć i obrać). Ułóż go na chlebie, posyp pokrojoną drobno mozzarellą. Piecz w piekarniku do momentu, aż ser się stopi. Możesz też zapiekać bruschettę na suchej patelni pod przykryciem. Przed podaniem posyp świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego 🙂
Wartość odżywcza w porcji:
- Energia: 345 kcal
- Białka: 12,8 g
- Tłuszcze: 15,4 g
- Węglowodany: 42,5 g
- Błonnik: 7,3 g