Tarczyca

Dzisiejszy wpis chcę poświęcić niedoczynności tarczycy, dlaczego? Dlatego, że coraz częściej spotykam się z tym zaburzeniem w swoim gabinecie. Pytacie mnie jakie badania należy wykonać, jakie są objawy niedoczynności tarczycy, czego nie wolno jeść przy niedoczynności tarczycy. W tym artykule znajdziecie odpowiedź na te pytania :).

 

  • Co to jest niedoczynność tarczycy?

Niedoczynność tarczycy to zespół objawów, wywołany niedoborem T4 (a tym samym i T3). Ten stan może wynikać z wielu przyczyn – np. choroby Hashimoto, problemów z wydzielaniem TSH, inną chorobą zapalną tarczycy, uszkodzeniem tarczycy (TSH to hormon przysadkowy – stymuluje on produkcję i wydzielanie T3 i T4 przez tarczycę) – w związku z tym mówi się o niedoczynności tarczycy pierwotnej, wtórnej i trzeciorzędowej.

Hormony tarczycy powstają według poniższego schematu:

Podwzgórze produkuje hormon TRH -> hormon TRH stymuluje przysadkę do produkcji TSH -> TSH stymuluje tarczycę do produkcji T4 i T3

Od razu wytłumaczę często mylone kwestie:

Po pierwsze – niedoczynność tarczycy to nie choroba Hashimoto. Niedoczynność tarczycy jest objawem Hashimoto, ale nie musi z niego wynikać.

Po drugie – w niedoczynności tarczycy zazwyczaj TSH jest podwyższone! Obniżone jest fT3 i fT4 🙂

  • Objawy niedoczynności tarczycy

Do najczęstszych objawów niedoczynności tarczycy należą:

    • ciągłe uczucie zimna
    • zmęczenie
    • obrzęk szyi
    • uczucie senności
    • wypadanie włosów
    • sucha skóra – np. na łokciach
    • przybieranie na wadze
    • problemy z koncentracją
    • bóle stawów
    • stany depresyjne
    • zmniejeszenie libido

Należy jednak pamiętać, że to objawy które mogą ale nie muszą wynikać z niedoczynności tarczycy. Warto mimo to zweryfikować to wykonując odpowiednie badania.

  • Jakie wykonać badania w niedoczynności tarczycy?

Podstawowymi badaniami w celu diagnostyki niedoczynności tarczycy są badania krwi. Powinniśmy badać te parametry raz w roku, kontrolnie. Są to:

    • TSH
    • fT3
    • fT4
    • anty-TPO
    • anty-TG
    • ewentualnie: przeciwciała przeciwko receptorom TSH TRAb

Dodatkowo, warto wykonać USG tarczycy.

  • Dieta w niedoczynności tarczycy, czego nie wolno jeść w niedoczynności tarczycy?

Jeżeli nie masz stwierdzonych żadnych alergii lub nietolerancji pokarmowych to nie ma produktów zakazanych w niedoczynności tarczycy.

Twoja dieta powinna opierać się o produkty przeciwzapalne i wysokoodżywcze, takie jak: kolorowe warzywa i owoce, ryby (w tym tłuste ryby morskie), pieczywo pełnoziarniste, różnego rodzaju płatki (owsiane, jęczmienne, żytnie), chudy, fermentowany nabiał, chude mięsa (przede wszystkim drób), nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki, oliwę z oliwek, olej lniany.

Na co zwrócić szczególną uwagę?

    • soja – nie powinniśmy przesadzać z jej ilością w diecie; istotne jest zachowanie minimum 4-godzinnego odstępu od przyjmowanej lewotyroksyny (np. Euthyroxu, Letroxu)
    • wapń – przez ok. 3-4 godziny po przyjęciu lewotyroksyny należy unikać produktów będących źródłem wapnia
    • goitrogeny – to substancje występujące w niektórych produktach spożywczych (przede wszystkim w warzywach kapustnych), które zaburzają wchłanianie jodu potrzebnego do produkcji hormonów tarczycy. Czy to oznacza, że powinniśmy wyeliminować zupełnie te produkty? Niekoniecznie. Goitrogeny są szczególnie szkodliwe w przypadku osób z niedoborem jodu. Jeżeli nie cierpisz na niedobór jodu to możesz je spożywać z umiarem (max. 2-3 razy w tygodniu, po wcześniejszym ugotowaniu)
  • Suplementacja diety w niedoczynności tarczycy

Kolejną, często poruszaną kwestią podczas naszych wizyt jest suplementacja diety, jakie suplementy stosować w niedoczynności tarczycy?

Nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od schorzeń współistniejących, stosowanych leków, objawów etc.. Wymienię jednak suplementy, które najczęściej polecam w tym zaburzeniu.

  1. Kwasy omega-3 – wykazują działanie silnie przeciwzapalne. W związku z tym warto spożywać ryby ok. 2 razy w tygodniu, w tym 1 tłustą rybę morską. Jeżeli nie spożywasz ryb, to rozważ włączenie suplementacji dobrej jakości kwasów omega-3.
  2. Witamina D3 – jest niezmiernie ważna w kontekście działania ukł. immunologicznego. Zazwyczaj jej suplementację zaleca się w okresie jesienno-zimowym lub przez cały rok, jeżeli Twoja ekspozycja na słońce latem jest niska. Warto skontrolować jej stężenie badając poziom 25(OH)D3.
  3. Selen – jest niezmiernie ważnym pierwiastkiem w kontekście funkcjonowania tarczycy. Jego suplementacja (w formie selenometioniny) może być korzystna wśród osób z jego niedoborem. Warto jednak zaznaczyć, że suplementację stosuje się w przypadku niedoboru tego składnika! Nadmiar selenu w organizmie jest toksyczny. Włącz do swojej diety orzechy brazylijskie, mięso, ryby.
  4. Jod – wpływa na produkcję hormonów tarczycy, jednakże zarówno jego niedobór jak i nadmiar mogą być szkodliwe. Dlatego warto przed wdrożeniem jego suplementacji zbadać stężenie jodu w dobowej zbiórce moczu. Dodatkowo, dobrze zbadać o jego źródła w diecie – np. nabiał, ryby.
  5. Cynk – bierze udział w produkcji hormonów tarczycy. Należy go suplementować tylko wtedy, gdy nie możemy dostarczyć jego odpowiednich ilości z dietą lub w stanie silnego niedoboru. Źródłami cynku są: mięso, jaja, ryby, owoce morza, pestki dyni, kasza gryczana.

 

Jeżeli chcesz zadbać o swoją dietę, potrzebujesz indywidualnego podejścia do dietoterapii niedoczynności tarczycy to odezwij się do mnie w formularzu kontaktowym 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*