Choroba refluksowa przełyku to zaburzenie polegające na zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku, co przyczynia się do powstawania szeregu objawów, takich jak:
objawy przełykowe: zgaga (pieczenie za mostkiem) i cofanie się treści żołądkowej (regurgitacje)
objawy pozaprzełykowe: kaszel, chrypka, ból w klatce piersiowej
Mogą pojawić się też objawy alarmowe, z którymi należy jak najszybciej udać się do lekarza, a są to: ból w czasie przełykania, problemy z przełykaniem, utrata masy ciała, wymioty, krwawienie z przewodu pokarmowego, ból brzucha, niedokrwistość, guz w nadbrzuszu.
Diagnostyka choroby refluksowej najczęściej polega na wykonaniu pH-metrii przełyku. Niekiedy konieczne okazuje się wykonanie gastroskopii, RTG przełyku i manometrii przełyku.
Podstawą leczenia choroby refluksowej przełyku jest zmiana trybu życia i niekiedy farmakoterapia, o czym decyduje lekarz.
Dieta w refluksie przełykowym - produkty, których należy unikać
Podstawą skutecznej diety w chorobie refluksowej przełyku jest unikanie produktów i potraw nasilających objawy, a wśród nich wymienić należy:
esencjonalne buliony
pomidory, paprykę
czosnek, cebulę, szparagi, karczochy
przetwory z pomidorów (sosy, soki)
cytrusy i soki cytrusowe
wodę gazowaną
ostre przyprawy
tłuste pokarmy
czekoladę i kakao
kawę, mocną herbatę
miętę
alkohol
potrawy smażone w głębokim tłuszczu
Istotne jest również wprowadzenie kilku zmian, takich jak:
podniesienie wezgłowia łóżka
nie przyjmowanie pozycji leżącej po posiłku
spożywanie małych, a częstszych posiłków
regularne spożywanie posiłków
powolne spożywanie posiłków
unikanie ciężkiego wysiłku fizycznego
unikanie wysiłku fizycznego bezpośrednio po posiłku
wśród osób z nadmierną masą ciała – redukcja masy ciała