Choroby układu pokarmowego
Choroby układu pokarmowego dotykają wielu osób na świecie. Przyczyniają się do problemów z normalnym spożyciem pokarmu. Pacjenci nie wiedzą co mogą jeść, aby nie wywołać u siebie przykrych objawów. Do tego często współistnieją inne choroby – np. cukrzyca typu 2, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, insulinooporność. Osoba chora zazwyczaj poszukuje pomocy w internecie i napotyka zalecenia dietetyczne, które są ze sobą sprzeczne.
Dietoterapia chorób układu pokarmowego jest dość trudna i bardzo indywidualna. Dlatego też konieczna może okazać się pomoc dietetyka klinicznego, który stworzy dopasowane do stanu chorego zalecenia żywieniowe i jadłospis, uwzględniający wszystkie występujące choroby, przyjmowane leki, wyniki badań. Jeżeli poszukujesz takiej osoby, odezwij się do mnie w formularzu (klik). Specjalizuję się w dietetyce gastroenterologicznej.
Zapoznaj się z krótkimi wskazówkami żywieniowymi dotyczącymi chorób układu pokarmowego, które znajdują się poniżej.