Rak piersi – dieta

Rak piersi - dieta

Spis treści

  • Rak piersi – dieta dla osób chorych na nowotwór
  • Zmiana masy ciała w wyniku choroby nowotworu piersi
  • Dieta podczas chemioterapii raka piersi – najczęstsze problemy
  • Dieta podczas radioterapii raka piersi – najczęstsze problemy
  • Zamawiam dietę online

Nowotwory piersi stanowią aż 25% nowo rozpoznanych nowotworów. Są najczęstszymi nowotworami wśród kobiet, a w Polsce zachorowalność na niego wzrosła dwukrotnie w ciągu 30 lat! Warto zaznaczyć, że nowotwory piersi mogą występować również wśród mężczyzn, ale bardzo rzadko.

Rak piersi data

Każdy z nich może manifestować inne objawy, tak więc dietoterapia w dużej mierze będzie uzależniona od lokalizacji zmiany. Poniżej krótko opisano najczęstsze zalecenia dietetyczne w zależności od rodzaju nowotworu. Pamiętać należy, że to tylko ogólne wskazówki, a każdy organizm wymaga indywidualnego podejścia. Dlatego też nieoceniona może okazać się pomoc dietetyka klinicznego.

Rak piersi - dieta dla osób chorych na nowotwór

Początkowo należy rozróżnić dietoprofilaktykę raka piersi od jego dietoterapii. 

Dietoprofilaktyka, jak sama nazwa wskazuje, to zalecenia dietetyczne, które mają obniżać ryzyko zachorowania na tę chorobę. Wśród nich wymienia się: zwiększenie spożycia warzyw nieskrobiowych, produktów obfitujących w karotenoidy, kwasy omega-3, foliany, posiłki o niskim indeksie glikemicznym, aktywność fizyczna, ograniczenie spożycia alkoholu. Te ogólne wskazówki dotyczą nowotworów piersi estrogenoniezależnych.

Dietoterapia to postępowanie dietetyczne wśród osób, które zachorowały na nowotwór piersi. Tu, podobnie jak w przypadku innych chorób nowotworowych, istotny jest stan odżywienia i sposób odżywiania pacjentek. Mogą pojawiać się również różne problemy związane z odżywianiem, które opisano poniżej.

Zmiana masy ciała w wyniku choroby nowotworu piersi

U kobiet przed menopauzą, w wyniku włączenia chemio- i /lub radioterapii oraz hormonoterapii może dojść do wzrostu masy ciała z jednoczesnym spadkiem masy mięśniowej. Wynika to z procesów chorobowych, przyjmowanych leków itp.. Takie zmiany stanu odżywienia prowadzą do otyłości sarkopenicznej, stanu niepożądanego w przebiegu leczenia onkologicznego. Z drugiej strony obniżenie masy ciała poniżej prawidłowej może prowadzić do powstania niedożywienia białkowo-energetycznego, a w konsekwencji do zwiększonego ryzyka powikłań i gorszego rokowania. Dlatego bardzo ważne jest włączenie odpowiednich zaleceń żywieniowych i utrzymanie odpowiedniej masy i składu ciała, co zwiększa efektywność prowadzonej terapii. Należy również pamiętać, że choroba nowotworowa to nie czas na stosowanie diet redukcyjnych!

Dieta podczas chemioterapii raka piersi - najczęstsze problemy

    • zmiany odczuwania smaku i zapachu – czego skutkiem jest zmniejszone spożycie pokarmu; w tym przypadku warto postawić na aromatyczne przyprawy i zioła, dbać o kompozycję posiłku, spożywać posiłki w przyjemnej atmosferze
    • zapalenia błony śluzowej w przewodzie pokarmowym – unikanie potraw mocno ostrych, kwaśnych, słonych, dbanie o konsystencję posiłku (ograniczenie pokarmów twardych, suchych)
    • suchość w jamie ustnej – zmiana konsystencji posiłku na łatwe do przełknięcia (ograniczenie produktów suchych i twardych), posiłki o dużej zawartości wody (zupy), ograniczenie cukrów prostych, dbałość o higienę jamy ustnej, pomiędzy posiłkami ssanie landrynek, żucie gumy
    • nudności i wymioty – rezygnacja z intensywnych smaków, ssanie kostki lodu, wietrzenie pomieszczenia przed posiłkiem, spożywanie chłodnych napojów, posiłki lekkostrawne
    • biegunki – spożywanie produktów zapierających (dieta BRAT – banany, ryż, jabłka w postaci musu, suchary), dbanie o odpowiednie nawodnienie i podaż elektrolitów, dostarczenie energii i wszystkich składników odżywczych
    • zaparcia – dbanie o odpowiednie nawodnienie, spożycie produktów przeciwzaparciowych (śliwki suszone, siemię lniane (sam żel), otręby, pełnoziarniste produkty, warzywa i owoce, fermentowany nabiał, w miarę możliwości włączenie ruchu – np. spacerów

Dieta podczas radioterapii raka piersi – najczęstsze problemy

    • martwica naskórka lub skóry właściwej, uszkodzenie tkanek (również po zabiegu operacyjnym) – odpowiednia podaż białka, wzbogaconego takie aminokwasy jak: cysteina, metionina, arginina, glutamina, spożycie cynku i witaminy C na optymalnym poziomie
    • nudności, wymioty, zapalenie przełyku – zalecenia jak w przypadku chemioterapii

Należy pamiętać, że każdy problem należy zgłaszać lekarzowi!

Dieta dla osób chorych na raka piersi powinna przede wszystkim odpowiadać na ich zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energię. Warto, by taka dieta obfitowała w kwasy omega-3 i polifenole (istotne zwłaszcza w nowotworach piersi estrogenozależnych). Ograniczyć należy spożycie soli kuchennej, cukru i alkoholu. Zalecenia dietetyczne w raku piersi mają przede wszystkim być dopasowane do występujących objawów i powikłań leczenia.

Uwaga! W przypadku pacjentek z estrogenozależnymi nowotworami piersi konieczne może być ograniczenie spożycia produktów bogatych w fitoestrogeny (głównie w produktach sojowych) i suplementów diety z tymi substancjami!