Dieta w chorobach nowotworowych
Dieta w chorobach nowotworowych a dieta antyrakowa
Główną różnicą pomiędzy dietą dla osób z chorobą nowotworową a dietą antyrakową jest to, że ta pierwsza – jak sama nazwa wskazuje – jest dla osób, które już zachorowały na chorobę nowotworową, natomiast ta druga – dla osób, które chcą działać profilaktycznie i uniknąć zachorowania na nowotwór. Zasady diety antyrakowej i przykładowy jadłospis znajdziesz tutaj (klik).
Dieta w chorobie nowotworowej
Niestety, ale nie istnieją uniwersalne zasady takiej diety. Wszystko zależy od tego, jaki jest stan pacjenta, jaki jest rodzaj i umiejscowienie nowotworu, jakie objawy się pojawiają i jakie leczenie zostało/zostanie wdrożone. Dopiero na podstawie tych informacji dietetyk kliniczny jest w stanie wdrożyć odpowiednie wskazówki żywieniowe i ewentualny jadłospis.
To, co jest istotne w diecie każdego pacjenta onkologicznego to przede wszystkim dbałość o dostarczenie wszystkich potrzebnych składników odżywczych i obserwacja jego stanu odżywienia. Należy pamiętać, że pogorszenie stanu odżywienia (spadek masy ciała, spadek masy mięśniowej) wiąże się ze skróceniem długości życia, trudniejszym gojeniem ran, dłuższym okresem rekonwalescencji, złym samopoczuciem, większą ilością powikłań.
Dlatego też warto zwrócić się o pomoc do dietetyka klinicznego, który przejdzie przez ten trudny czas razem z pacjentem i zadba o jego potrzeby żywieniowe.
Jeżeli pacjent traci apetyt, to warto jego dietę wzbogacać specjalnymi preparatami o podwyższonej kaloryczności, które dostarczają wszystkich makro- i mikroskładników – to tzw. “Nutridrinki”, choć pamiętać należy, że Nutridrinki to nie jedyne preparaty na rynku doustnych suplementów diety (ONS). Tego rodzaju produkty można pić solo (uwaga! szybkie spożywanie zimnych ONS-ów może wywołać biegunkę), dodawać do deserów, piec z ich dodatkiem ciasta, a nawet zabielać zupy. Gama produktów jest stale poszerzana i niedawno na rynku pojawiły się także zupy!
Warto dodać, że niektórych przypadkach konieczne okazać się może włączenie żywienia do- i/lub pozajelitowego, o czym decyduje lekarz.
Podsumowując, potrzeby żywieniowe pacjentów onkologicznych są różne i nie można określić jednej, uniwersalnej diety onkologicznej. Przy tworzeniu takich wytycznych bierze się pod uwagę stan chorego, choroby współistniejące, rodzaj i umiejscowienie nowotworu, objawy, plan leczenia. Można stworzyć tylko ogólne zalecenia dla konkretnych rodzajów nowotworów, o czym możesz przeczytać poniżej.
Prosto i zdrowo
DIETETYK KLINICZNY ONLINE
I Z DOJAZDEM NA TERENIE TRÓJMIASTA
Polityka prywatności
Kontakt
- Prosto i zdrowo - dietetyk kliniczny online
- kontakt@prostoizdrowo.pl
- @prostoizdrowo
- 794-512-344