Dieta w miażdżycy

Dieta w miażdżycy

Spis treści

Czym jest miażdżyca?

Miażdżyca to choroba tętnic. Polega ona na odkładaniu się blaszki miażdżycowej (zbudowanej głównie z cholesterolu) w ich świetle, co w konsekwencji prowadzi do zatkania naczynia. To przyczynia się do niedokrwienia i niedotlenienia narządów (np. jelit, serca, płuc, mózgu), skutkiem czego może być np. zawał serca. Rozwój blaszki miażdżycowej zazwyczaj trwa latami. Jak wygląda dieta w miażdżycy? Jakie są czynniki rozwoju choroby? Tego dowiesz się z poniższego wpisu.

Czynniki ryzyka miażdżycy

Przyczyn miażdżycy jest wiele, jednak wśród tych głównych wymienia się:

  • nieprawidłową dietę
  • niską aktywność fizyczną
  • palenie tytoniu
  • spożywanie alkoholu
  • nadmierną masę ciała
  • Podwyższone poziomy cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów
  • Obniżony poziom cholesterolu frakcji HDL

Dodatkowo, warte zaznaczenia jest to, że miażdżyca często występuje wśród osób z cukrzycą typu 2, chorobami nerek i nadciśnieniem tętniczym.

 

Objawy miażdżycy

Miażdżyca może w ogóle nie dawać objawów, lecz mogą się pojawić takie symptomy jak: ból wieńcowy (odczuwanie bólu w klatce piersiowej, duszności, zawroty głowy, zwłaszcza po wysiłku fizycznym czy stresie), chromanie przestankowe (np. ból, drętwienie kończyn dolnych w czasie wysiłku, marszu), objawy neurologiczne. Zależą one jednak od tego, w którym naczyniu odkłada się blaszka miażdżycowa i zmniejszony jest przepływ krwi.

Profilaktyka miażdżycy

Podstawą profilaktyki miażdżycy są regularne badania i zmiana stylu życia. 

Wśród badań laboratoryjnych, które warto wykonywać w ramach przeciwdziałania rozwojowi miażdżycy są:

  • morfologia
  • panel lipidowy (LDL, HDL, nie-HDL, cholesterol całkowity, trójglicerydy)
  • apolipoproteina A, apolipoproteina B, lipoproteina (a)
  • glukoza i insulina 
  • kreatynina

Zmiana stylu życia obejmuje natomiast takie działania jak:

  • zaprzestanie palenia papierosów
  • zaprzestanie spożywania alkoholu
  • włączenie aktywności fizycznej, zwłaszcza tej pozatreningowej – czyli wchodzenie po schodach zamiast windy, spacer do sklepu pieszo zamiast samochodem, jazda do pracy rowerem zamiast autem czy komunikacją
  • włączenie odpowiednich zaleceń dietetycznych

Dieta w miażdżycy

Dieta w miażdżycy powinna opierać się o następujące zasady:

  • spożywaj regularnie 4-5 posiłków dziennie
  • zachowuj odstępy ok. 3-4h pomiędzy posiłkami
  • ostatni posiłek spożywaj ok. 2h przed snem
  • włącz do diety produkty obfitujące w zdrowe tłuszcze, takie jak:
    • tłuste ryby morskie
    • orzechy i pestki
    • oliwę z oliwek
    • olej lniany
    • awokado
  • ogranicz spożycie produktów takich jak:
    • tłuste mięsa, podroby i wyroby mięsne (pasztety, kiełbasy)
    • tłusty nabiał
    • fast-food
    • słodycze
    • gotowe wyroby cukiernicze
  • jedz produkty będące źródłem błonnika pokarmowego, czyli:
    • pieczywo, płatki i makarony z pełnego przemiału
    • grube kasze, ryż brązowy
    • warzywa i owoce, zwłaszcza w postaci surowej (jeżeli to możliwe)
    • chudy nabiał, zwłaszcza ten fermentowany
    • rośliny strączkowe
  • w przypadku obróbki termicznej, wybieraj gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, unikaj smażenia w głębokim tłuszczu
  • ogranicz ilość spożywanej soli kuchennej
  • pamiętaj o odpowiednim spożyciu wody

Jeżeli występują u Ciebie dodatkowe problemy zdrowotne, nie wiesz jak powyższe zalecenia włączyć w życie – skorzystaj z pomocy dietetyka klinicznego! Zgłoś się do mnie poniżej, a wesprę Cię w drodze po zdrowie.

Cennik

Cennik

Zamów dietę online od dietetyka klinicznego

Zamów dietę online od dietetyka klinicznego