Insulinooporność (IO) to coraz częściej obserwowany stan. Polega on na tym, że komórki naszego organizmu nie reagują (są oporne) na działanie insuliny w jej prawidłowym stężeniu. To prowadzi do zwiększonego wydzielania insuliny przez trzustkę. W konsekwencji może to prowadzić do rozwinięcia cukrzycy typu 2.
Objawy insulinooporności
Często obserwuje się takie objawy jak:
wzmożona senność (zwłaszcza po posiłku),
zaburzenia koncentracji,
problemy z pamięcią,
ciągłe odczuwanie głodu (posiłki, które dotychczas Cię syciły już nie sycą),
zwiększona ochota na słodycze
Insulinooporność - jakie badania wykonać?
Nie ma idealnego sposobu by zdiagnozować insulinooporność. Najczęściej oznacza się stężenie glukozy i insuliny na czczo (jednocześnie!) i wylicza współczynnik HOMA-IR. Wynik >2 może oznaczać insulinooporność.
Niekiedy wykonuje się krzywą glukozowo-insulinową, jednak to lekarz powinien podjąć decyzję o tym, czy to badanie powinno jest konieczne i czy nie ma przeciwwskazań ku jego przeprowadzeniu.
Dieta w insulinooporności
Najczęściej polecaną dietą przy insulinooporności jest dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Powinna być ona dobrze zbilansowana i dostarczać wszystkich mikro- i makroskładników.
W poniższej tabeli przedstawiono źródła poszczególnych makroskładników, które powinny znaleźć się w jadłospisie osoby insulinoopornej.
Warto również zwrócić uwagę na zabiegi, które mogą obniżyć indeks glikemiczny spożywanych posiłków:
zmniejsz stopień rozdrobnienia warzyw i owoców
gotowane warzywa zamień na świeże (w miarę możliwości)
produkty skrobiowe (ziemniaki, ryż, makaron) zjadaj po schłodzeniu w lodówce, a nie od razu po ugotowaniu
dbaj o odpowiednią kompozycję posiłku (w każdym posiłku powinno znaleźć się źródło węglowodanów złożonych, białka, tłuszczów i błonnika pokarmowego – w odpowiedniej proporcji)
wybieraj mniej dojrzałe owoce
gotuj al dente
Dodatkowo, pamiętaj o kilku prostych zasadach
spożywaj 4-5 posiłków dziennie (nie dotyczy osób z hipoglikemią reaktywną)
zachowuj odstępy 3-4h pomiędzy posiłkami (nie dotyczy osób z hipoglikemią reaktywną)
posiłek rozpoczynaj od warzyw, następnie produktów białkowych i na samym końcu produktów będących źródłem węglowodanów
kawę wypijaj do posiłku
jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, to zjedz to po większym posiłku (np. zaraz po obiedzie)
pamiętaj o piciu wody
zadbaj o dobry sen
włącz aktywność fizyczną, idź na spacer po większym posiłku