Dieta w insulinooporności

Dieta w insulinooporności

Spis treści

Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność (IO) to coraz częściej obserwowany stan. Polega on na tym, że komórki naszego organizmu nie reagują (są oporne) na działanie insuliny w jej prawidłowym stężeniu. To prowadzi do zwiększonego wydzielania insuliny przez trzustkę. W konsekwencji może to prowadzić do rozwinięcia cukrzycy typu 2.

Objawy insulinooporności

Często obserwuje się takie objawy jak:

  • wzmożona senność (zwłaszcza po posiłku),
  • zaburzenia koncentracji, 
  • problemy z pamięcią,
  • ciągłe odczuwanie głodu (posiłki, które dotychczas Cię syciły już nie sycą), 
  • zwiększona ochota na słodycze

Insulinooporność - jakie badania wykonać?

Nie ma idealnego sposobu by zdiagnozować insulinooporność. Najczęściej oznacza się stężenie glukozy i insuliny na czczo (jednocześnie!) i wylicza współczynnik HOMA-IR. Wynik >2 może oznaczać insulinooporność.

 

Niekiedy wykonuje się krzywą glukozowo-insulinową, jednak to lekarz powinien podjąć decyzję o tym, czy to badanie powinno jest konieczne i czy nie ma przeciwwskazań ku jego przeprowadzeniu.

Dieta w insulinooporności

Najczęściej polecaną dietą przy insulinooporności jest dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Powinna być ona dobrze zbilansowana i dostarczać wszystkich mikro- i makroskładników.

W poniższej tabeli przedstawiono źródła poszczególnych makroskładników, które powinny znaleźć się w jadłospisie osoby insulinoopornej.

Warto również zwrócić uwagę na zabiegi, które mogą obniżyć indeks glikemiczny spożywanych posiłków:

  • zmniejsz stopień rozdrobnienia warzyw i owoców
  • gotowane warzywa zamień na świeże (w miarę możliwości)
  • produkty skrobiowe (ziemniaki, ryż, makaron) zjadaj po schłodzeniu w lodówce, a nie od razu po ugotowaniu
  • dbaj o odpowiednią kompozycję posiłku (w każdym posiłku powinno znaleźć się źródło węglowodanów złożonych, białka, tłuszczów i błonnika pokarmowego – w odpowiedniej proporcji)
  • wybieraj mniej dojrzałe owoce
  • gotuj al dente

Dodatkowo, pamiętaj o kilku prostych zasadach

  • spożywaj 4-5 posiłków dziennie (nie dotyczy osób z hipoglikemią reaktywną)
  • zachowuj odstępy 3-4h pomiędzy posiłkami (nie dotyczy osób z hipoglikemią reaktywną)
  • posiłek rozpoczynaj od warzyw, następnie produktów białkowych i na samym końcu produktów będących źródłem węglowodanów
  • kawę wypijaj do posiłku
  • jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, to zjedz to po większym posiłku (np. zaraz po obiedzie)
  • pamiętaj o piciu wody
  • zadbaj o dobry sen
  • włącz aktywność fizyczną, idź na spacer po większym posiłku

Cennik

Cennik

Zamów dietę online od dietetyka klinicznego

Zamów dietę online od dietetyka klinicznego