Nowotwory układu pokarmowego
Spis treści
Nowotwory przewodu pokarmowego
Wśród nowotworów układu pokarmowego wymienić można:
- nowotwory przełyku
- nowotwory żołądka, dwunastnicy, jelita cienkiego
- nowotwory jelita grubego
- nowotwory trzustki
- nowotwory wątroby
Każdy z nich może manifestować inne objawy, tak więc dietoterapia w dużej mierze będzie uzależniona od lokalizacji zmiany. Poniżej krótko opisano najczęstsze zalecenia dietetyczne w zależności od rodzaju nowotworu. Pamiętać należy, że to tylko ogólne wskazówki, a każdy organizm wymaga indywidualnego podejścia. Dlatego też nieoceniona może okazać się pomoc dietetyka klinicznego.
Nowotwory przełyku - dieta
W związku z występującymi u pacjentów z nowotworami przełyku zaburzeniami połykania, podstawą dietoterapii jest zapewnienie utrzymania masy ciała, poprawa ich stanu odżywiania i zapobieganie odwodnieniu. W tym celu potrzebne jest dopasowanie konsystencji pożywienia do możliwości przełykania aby przeciwdziałać zachłyśnięciu. Z jadłospisu wyklucza się nasiona i orzechy, ziarna, produkty włókniste, suche, chrupkie, sypkie, z drobnymi pestkami, grudkowate. Dietę często wzbogaca się doustnymi suplementami diety, aby dostarczyć wszystkich składników odżywczych w odpowiedniej ilości. Warto również zaznaczyć, że na rynku istnieją specjalne produkty które zagęszczają posiłki tym samym ułatwiając ich przełykanie, co może być pomocne dla osób z nowotworem łagodnym czy rakiem przełyku.
Nowotwory żołądka, dwunastnicy, jelita cienkiego - dieta
Pacjenci z nowotworami żołądka mogą odczuwać pełność, nudności i wymioty po posiłku. W tym celu zmniejsza się ich objętość, a zwiększa częstotliwość spożywania pokarmów. Podstawą dietoterapii nowotworów żołądka jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem produktów zwiększających wydzielanie żołądkowe. W tym celu należy włączyć do swojego jadłospisu takie produkty jak m.in.:
- pieczywo i makarony pszenne
- drobne kasze
- gotowane warzywa – ziemniaki, marchew, cukinia, buraki
- delikatne przyprawy
- chude mięsa – drób bez skóry, chude ryby
- jaja
- białe sery
Ograniczeniu powinno ulec spożycie takich produktów, jak m.in.:
- tłuste mięsa
- warzywa kapustne
- cebula, czosnek, pomidory, papryka, cytrusy
- tłuste sery
- smalec
- słodycze, kakao
- ostre przyprawy
- kawa, mocna herbata
- napoje gazowane
- soki cytrusowe
Warto również zwrócić uwagę na obróbkę termiczną. Chorzy powinni stawiać na gotowanie, pieczenie w folii, duszenie bez dodatku tłuszczu, gotowanie na parze.
Nowotwory jelita cienkiego są stosunkowo rzadkie. W związku z zabiegami chirurgicznymi, przeprowadzanymi w czasie leczenia, mogą pojawić się problemy z zaburzeniami trawienia i wchłaniania. Dlatego też jeżeli pojawią się objawy świadczące o zaburzonym trawieniu (np. tłuszczów – biegunki tłuszczowe), konieczna okazać się może redukcja spożycia tych pokarmów, które obfitują w składniki na dany moment problematyczne. Należy również rozważyć włączenie żywienia do- lub pozajelitowego (przez lekarza).
Należy także zaznaczyć, że w zależności od wybranej metody leczenia (chirurgiczne, radioterapia, chemioterapia) mogą pojawić się dodatkowo jej skutki uboczne – np. nudności, wymioty, biegunki, dysfagia, kserostomia itd.. Każdy z tych objawów wymaga indywidualnego dopasowania zaleceń żywieniowych, dlatego warto w takim przypadku skorzystać z pomocy dietetyka klinicznego. Jeżeli potrzebujesz takiego wsparcia, odezwij się w poniższym formularzu kontaktowym.
Nowotwory jelita grubego - dieta
Dieta przy nowotworze jelita grubego – tak jak w każdym innym przypadku – powinna przede wszystkim zapobiegać wystąpieniu niedożywienia u pacjenta. Jeżeli pojawiają się problemy z dostarczeniem wszystkich składników odżywczych w odpowiedniej ilości to włącza się do diety ONS-y. Zazwyczaj sprawdza się zasada, aby spożywać posiłki mniejsze objętościowo, a częściej. Pozostałe zalecenia dietetyczne dla osób chorych na nowotwory łagodne czy raka jelita grubego zależą od objawów współistniejących i skutków ubocznych włączonego leczenia.
Nowotwory wątroby - dieta
Dieta przy raku wątroby powinna być pełnowartościowa i opierać się o zasady diety lekkostrawnej z ograniczeniem spożycia tłuszczu. Dlatego też warto, by obfitowała w takie produkty jak:
- pieczywo pszenne, ryż, drobne kasze
- chudy nabiał, też fermentowany
- jaja na miękko, żółtko w ograniczeniu
- chude mięsa – drób bez skóry, cielęcina, schab, dorsz, okoń, sandacz
- kisiele, kompoty, biszkopty, miód, dżem
- ziemniaki, marchew, buraki, sałata, seler, koperek, pietruszka
- owoce w postaci musu, przecieru – banany, brzoskwinie, jabłko pieczone
- słaba herbata, woda, kawa zbożowa
Nowotwory trzustki - dieta
Dieta przy raku trzustki podobnie jak w innych nowotworach, powinna przede wszystkim zapobiegać wystąpieniu niedożywienia wśród chorych. Dodatkowo, wśród chorych może dojść do zaburzenia trawienia i wchłaniania tłuszczów, dlatego zaleca się stosowanie przez nich diety lekkostrawnej o ograniczonej podaży tłuszczu. Korzystne może okazać się zastosowanie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych MCT, ponieważ do ich trawienia nie jest potrzebny enzym trzustkowy (lipaza trzustkowa). Warto też w miarę możliwości zadbać o niski indeks glikemiczny diety, ponieważ trzustka odpowiada za metabolizm węglowodanów a w wyniku choroby – ten może być zaburzony. Rak trzustki związany jest z szybko postępującym wyniszczeniem organizmu. Dlatego bardzo istotne jest jak najszybsze włączenie dietoterapii (często też ONS-ów lub żywienia do- lub pozajelitowego) by przeciwdziałać temu zjawisku.
Cennik
Wizyta dietetyczna – 150zł
- Wizyta dietetyczna
- Analiza składu ciała (tylko mobilnie)
- Materiały edukacyjne
- ̶J̶a̶d̶ł̶o̶s̶p̶i̶s̶ ̶7̶-̶d̶n̶i̶o̶w̶y̶
- ̶L̶i̶s̶t̶a̶ ̶z̶a̶k̶u̶p̶ó̶w̶
- ̶O̶p̶i̶e̶k̶a̶ ̶d̶i̶e̶t̶e̶t̶y̶c̶z̶n̶a̶
- ̶W̶i̶z̶y̶t̶a̶ ̶k̶o̶n̶t̶r̶o̶l̶n̶a̶
- ̶C̶o̶t̶y̶g̶o̶d̶n̶i̶o̶w̶e̶ ̶r̶a̶p̶o̶r̶t̶y̶
Dojazd do Pacjenta +50zł
Pakiet miesięczny – 230 zł
- Wizyta wstępna
- Analiza składu ciała (mobilnie)
- 7-dniowy jadłospis (do stosowania na miesiąc)
- Lista zakupów
- Materiały edukacyjne
- 1-miesięczna opieka dietetyczna
- ̶W̶i̶z̶y̶t̶a̶ ̶k̶o̶n̶t̶r̶o̶l̶n̶a̶
- ̶C̶o̶t̶y̶g̶o̶d̶n̶i̶o̶w̶e̶ ̶r̶a̶p̶o̶r̶t̶y̶
Pakiet rozszerzony – 370 zł
- Wizyta wstępna
- Analiza składu ciała (mobilnie)
- 2x 7-dniowy jadłospis (do stosowania łącznie na 2 miesiące)
- 2x Lista zakupów
- Materiały edukacyjne
- Wizyta kontrolna
- 2-miesięczna opieka dietetyczna
- Cotygodniowe raporty
Dojazd do Pacjenta +100zł
Pakiet gastrologiczny – 400 zł
- Wizyta wstępna
- Analiza składu ciała (mobilnie)
- 7-dniowy jadłospis (do stosowania na 1 miesiąc)
- Lista zakupów
- Materiały edukacyjne
- Wizyta kontrolna
- 1-miesięczna opieka dietetyczna
- Cotygodniowe raporty
Dojazd do Pacjenta +200zł