Nowotwory przewodu pokarmowego – dieta

Nowotwory układu pokarmowego

Spis treści

Nowotwory przewodu pokarmowego

Wśród nowotworów układu pokarmowego wymienić można:

  • nowotwory przełyku
  • nowotwory żołądka, dwunastnicy, jelita cienkiego
  • nowotwory jelita grubego
  • nowotwory trzustki
  • nowotwory wątroby

Każdy z nich może manifestować inne objawy, tak więc dietoterapia w dużej mierze będzie uzależniona od lokalizacji zmiany. Poniżej krótko opisano najczęstsze zalecenia dietetyczne w zależności od rodzaju nowotworu. Pamiętać należy, że to tylko ogólne wskazówki, a każdy organizm wymaga indywidualnego podejścia. Dlatego też nieoceniona może okazać się pomoc dietetyka klinicznego.

Nowotwory przełyku - dieta

W związku z występującymi u pacjentów z nowotworami przełyku zaburzeniami połykania, podstawą dietoterapii jest zapewnienie utrzymania masy ciała, poprawa ich stanu odżywiania i zapobieganie odwodnieniu. W tym celu potrzebne jest dopasowanie konsystencji pożywienia do możliwości przełykania aby przeciwdziałać zachłyśnięciu. Z jadłospisu wyklucza się nasiona i orzechy, ziarna, produkty włókniste, suche, chrupkie, sypkie, z drobnymi pestkami, grudkowate. Dietę często wzbogaca się doustnymi suplementami diety, aby dostarczyć wszystkich składników odżywczych w odpowiedniej ilości. Warto również zaznaczyć, że na rynku istnieją specjalne produkty które zagęszczają posiłki tym samym ułatwiając ich przełykanie, co może być pomocne dla osób z nowotworem łagodnym czy rakiem przełyku.

Nowotwory żołądka, dwunastnicy, jelita cienkiego - dieta

Pacjenci z nowotworami żołądka mogą odczuwać pełność, nudności i wymioty po posiłku. W tym celu zmniejsza się ich objętość, a zwiększa częstotliwość spożywania pokarmów. Podstawą dietoterapii nowotworów żołądka jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem produktów zwiększających wydzielanie żołądkowe. W tym celu należy włączyć do swojego jadłospisu takie produkty jak m.in.:

  • pieczywo i makarony pszenne
  • drobne kasze
  • gotowane warzywa – ziemniaki, marchew, cukinia, buraki
  • delikatne przyprawy
  • chude mięsa – drób bez skóry, chude ryby
  • jaja
  • białe sery

Ograniczeniu powinno ulec spożycie takich produktów, jak m.in.:

  • tłuste mięsa
  • warzywa kapustne
  • cebula, czosnek, pomidory, papryka, cytrusy
  • tłuste sery
  • smalec
  • słodycze, kakao
  • ostre przyprawy
  • kawa, mocna herbata
  • napoje gazowane
  • soki cytrusowe

Warto również zwrócić uwagę na obróbkę termiczną. Chorzy powinni stawiać na gotowanie, pieczenie w folii, duszenie bez dodatku tłuszczu, gotowanie na parze.

Nowotwory jelita cienkiego są stosunkowo rzadkie. W związku z zabiegami chirurgicznymi, przeprowadzanymi w czasie leczenia, mogą pojawić się problemy z zaburzeniami trawienia i wchłaniania. Dlatego też jeżeli pojawią się objawy świadczące o zaburzonym trawieniu (np. tłuszczów – biegunki tłuszczowe), konieczna okazać się może redukcja spożycia tych pokarmów, które obfitują w składniki na dany moment problematyczne. Należy również rozważyć włączenie żywienia do- lub pozajelitowego (przez lekarza).

Należy także zaznaczyć, że w zależności od wybranej metody leczenia (chirurgiczne, radioterapia, chemioterapia) mogą pojawić się dodatkowo jej skutki uboczne – np. nudności, wymioty, biegunki, dysfagia, kserostomia itd.. Każdy z tych objawów wymaga indywidualnego dopasowania zaleceń żywieniowych, dlatego warto w takim przypadku skorzystać z pomocy dietetyka klinicznego. Jeżeli potrzebujesz takiego wsparcia, odezwij się w poniższym formularzu kontaktowym.

Nowotwory jelita grubego - dieta

Dieta przy nowotworze jelita grubego – tak jak w każdym innym przypadku – powinna przede wszystkim zapobiegać wystąpieniu niedożywienia u pacjenta. Jeżeli pojawiają się problemy z dostarczeniem wszystkich składników odżywczych w odpowiedniej ilości to włącza się do diety ONS-y. Zazwyczaj sprawdza się zasada, aby spożywać posiłki mniejsze objętościowo, a częściej. Pozostałe zalecenia dietetyczne dla osób chorych na nowotwory łagodne czy raka jelita grubego zależą od objawów współistniejących i skutków ubocznych włączonego leczenia.

Nowotwory wątroby - dieta

Dieta przy raku wątroby powinna być pełnowartościowa i opierać się o zasady diety lekkostrawnej z ograniczeniem spożycia tłuszczu. Dlatego też warto, by obfitowała w takie produkty jak:

  • pieczywo pszenne, ryż, drobne kasze
  • chudy nabiał, też fermentowany
  • jaja na miękko, żółtko w ograniczeniu
  • chude mięsa – drób bez skóry, cielęcina, schab, dorsz, okoń, sandacz
  • kisiele, kompoty, biszkopty, miód, dżem
  • ziemniaki, marchew, buraki, sałata, seler, koperek, pietruszka
  • owoce w postaci musu, przecieru – banany, brzoskwinie, jabłko pieczone
  • słaba herbata, woda, kawa zbożowa

Nowotwory trzustki - dieta

Dieta przy raku trzustki podobnie jak w innych nowotworach, powinna przede wszystkim zapobiegać wystąpieniu niedożywienia wśród chorych. Dodatkowo, wśród chorych może dojść do zaburzenia trawienia i wchłaniania tłuszczów, dlatego zaleca się stosowanie przez nich diety lekkostrawnej o ograniczonej podaży tłuszczu. Korzystne może okazać się zastosowanie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych MCT, ponieważ do ich trawienia nie jest potrzebny enzym trzustkowy (lipaza trzustkowa). Warto też w miarę możliwości zadbać o niski indeks glikemiczny diety, ponieważ trzustka odpowiada za metabolizm węglowodanów a w wyniku choroby – ten może być zaburzony. Rak trzustki związany jest z szybko postępującym wyniszczeniem organizmu. Dlatego bardzo istotne jest jak najszybsze włączenie dietoterapii (często też ONS-ów lub żywienia do- lub pozajelitowego) by przeciwdziałać temu zjawisku. 

Cennik

Zamów dietę online od dietetyka klinicznego