Nowotwory ginekologiczne – dieta 

Nowotwory ginekologiczne - dieta

Nowotwory ginekologiczne - rodzaje i profilaktyka

Wśród złośliwych nowotworów ginekologicznych wymienić możemy:

  • rak szyjki macicy
  • rak trzonu macicy (endometrium)
  • rak pochwy
  • rak sromu
  • rak jajnika

Zachorowalność na nie stale wzrasta.

profilaktyka nowotwory ginekologiczne dieta sen badania

W przypadku większości z nich istnieją skuteczne metody leczenia, ale istotne jest, by wykryć je we wczesnym stadium. W tym celu wykonuje się badania profilaktyczne takie jak: USG ginekologiczne, cytologię, badanie ginekologiczne, testy w kierunku HPV. Warto zwrócić również uwagę na to, że istnieją skuteczne szczepienia przeciwko HPV.

Do działań profilaktycznych zaliczamy również: dbałość o odpowiednią masę ciała, rezygnację z palenia tytoniu, odżywczą dietę przeciwzapalną, aktywność fizyczną, odpowiednią ilość i jakość snu.

Nowotwory ginekologiczne - przyczyny ich powstawania

Do przyczyn nowotworów ginekologicznych, na które mamy wpływ, należą m.in.:

  • nadmierna masa ciała
  • palenie tytoniu
  • dieta uboga w substancje przeciwutleniających
  • insulinooporność i cukrzyca typu 2 (w przypadku raka endometrium)

Dieta w nowotworach ginekologicznych

Nie istnieją uniwersalne zalecenia dietetyczne dla pacjentek z rakiem szyjki macicy, jajnika, endometrium, pochwy czy sromu. Podstawą jest odpowiednio zbilansowana dieta, odpowiadająca zapotrzebowaniu energetycznemu pacjentki. Dobrze, jeżeli obfituje ona w substancje przeciwzapalne i antyoksydanty, jednak ze względu na pojawiające się problemy np. jelitowe w przebiegu radioterapii, nie zawsze jest możliwe włączenie dużej ilości warzyw i owoców do diety. Wtedy szukamy konsensusu, jak najlepszych rozwiązań, ponieważ w takich momentach najbardziej liczy się stan odżywienia pacjenta i poprawa jego samopoczucia.

Przy komponowaniu takich zaleceń czy jadłospisu bierze się pod uwagę rodzaj i lokalizację nowotworu, objawy chorobowe, inne choroby współistniejące, sposób leczenia i związane z nim powikłania. 

W przebiegu choroby nowotworowej i jej leczenia mogą pojawić się różne problemy (zaburzenia apetytu, zaparcia, biegunki, nudności i wymioty, bóle brzucha), które przyczyniać się będą do zmniejszonego apetytu. To ważny sygnał, którego nie można pominąć. W tym momencie warto uzupełniać dietę doustnymi suplementami diety (np. Nutridrinki), aby dostarczyć kalorii, mikro- i makroskładników w odpowiedniej ilości. Istotna jest także kontrola masy ciała, najlepiej połączona z oceną stanu odżywienia przeprowadzoną przez personel medyczny (np. lekarz, dietetyk, pielęgniarka).

Zaznaczyć należy także różnice pomiędzy dietą przeciwnowotworową, działającą profilaktycznie i zmniejszającą ryzyko zachorowania, a dietą w chorobie nowotworowej, która często opiera się o inne zasady, a jej podstawą jest dobre odżywienie pacjenta.

Warto pamiętać także, że choroba nowotworowa to nie czas na redukcję masy ciała. Taką decyzję należy pozostawić na okres po leczeniu, kiedy stan zdrowia będzie ustabilizowany (za zgodą lekarza i dietetyka).

Cennik

Zamów dietę online od dietetyka klinicznego