Dieta przy nadciśnieniu

Dieta w nadciśnieniu tętniczym

Spis treści

Co to jest nadciśnienie tętnicze?

Nadciśnienie tętnicze to – jak sama nazwa wskazuje – zbyt wysokie ciśnienie krwi w tętnicach. Rozpoznaje się je, gdy wartość ciśnienia rozkurczowego wyniesie 140 mmHg lub więcej i/lub rozkurczowego 90 mmHg lub więcej.

Przyczyny nadciśnienia tętniczego

Na początku należy zwrócić uwagę na to, że istnieją dwa rodzaje nadciśnienia tętniczego:

  • pierwotne (>90% przypadków)
  • wtórne

Przyczyna pierwotnego nadciśnienia tętniczego nie jest do końca poznana. Wiadomo jednak, że w jego patogenezie biorą udział zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, a wśród nich wymienia się:

  • zbyt duże spożycie sodu
  • dietę ubogą w warzywa i owoce
  • dietę wysokoenergetyczną, bogatą w kwasy tłuszczowe nasycone
  • palenie tytoniu
  • brak aktywności fizycznej
  • nadmierną masę ciała

Natomiast przyczyny wtórnego nadciśnienia tętniczego to m.in.:

  • choroby miąższu nerek (np. kłębuszkowe zapalenie nerek)
  • niektóre leki (np. NLPZ)
  • choroby gruczołów wydzielania wewnętrznego (np. zespół Cushinga)
  • obturacyjny bezdech senny

Objawy nadciśnienia tętniczego

Łagodne nadciśnienie tętnicze zazwyczaj przebiega bezobjawowo. Natomiast w jego cięższych lub przewlekłych postaciach mogą wystąpić takie objawy, jak:

  • bóle głowy
  • duszność
  • zaburzenia widzenia
  • szybka męczliwość
  • zaburzenia snu

Po latach może ono doprowadzić do poważnych powikłań narządowych, np.: choroby niedokrwiennej serca, zawału serca, pogorszenie wydolności nerek).

Dieta przy nadciśnieniu tętniczym

W badaniach naukowych udowodniono, że dieta DASH oraz dieta śródziemnomorska obniża ciśnienie tętnicze, dlatego są zalecanymi strategiami żywieniowymi dla osób z tym schorzeniem.

Zasady diety w nadciśnieniu tętniczym

  • jeżeli masa ciała jest zbyt wysoka, należy zastosować redukcję kaloryczną
  • należy spożywać 4-5 posiłków dziennie co 3-4h
  • kolację należy spożyć do 2-3h przed snem
  • należy ograniczyć spożycie soli kuchennej i produktów wysokoprzetworzonych (ze względu na wysoką zawartość soli i dodatków – np. glutaminianu sodu)
  • należy zwiększyć spożycie potasu (warzywa, owoce, produkty mleczne, orzechy), wapnia (produkty mleczne, warzywa), błonnika pokarmowego (produkty z pełnego ziarna, warzywa, owoce), jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (np. oliwa z oliwek, orzechy)

Dieta DASH

Dieta DASH (dietary approaches to stop hypertension) polega na redukcji spożycia sodu, a zwiększeniu ilości warzyw, nasion roślin strączkowych owoców, chudego nabiału, produktów pełnoziarnistych, chudych mięs, ryb i orzechów w jadłospisie. 

tabela produktów spożywczych dieta dash

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska polega na zwiększeniu spożycia takich produktów jak: oliwa z oliwek, warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, a zmniejszeniu ilości: mięsa i produktów mięsnych, tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. W jadłospisie powinny gościć w średniej ilości produkty mleczne i ryby.

dieta śródziemnomorska piramida żywienia

Cennik

Cennik

Zamów dietę online od dietetyka klinicznego

Zamów dietę online od dietetyka klinicznego